domingo, 10 de octubre de 2010

AMB CAMES QUE RODEN 34

A cap persona ens agrada que ens definisquen amb paraules, amb connotacions negatives -ni és correcte fer-ho-, però així sol ocórrer. És freqüent que grups de persones amb unes característiques comunes patim aquest tractament despectiu, com ens ve succeint al llarg de la història a les persones amb diversitat funcional -o discapacitat- que sempre hem estat víctimes d’aquesta mena d’agressió lingüística. Des de les administracions se’ns ha titllat des de subnormals fins a minusvàlides o discapacitades, sempre qualificant-nos com menys vàlids/des i a més anul•lant totalment la persona, quelcom que no s'ha d'obviar en cap concepte perquè, llavors, només resta l'etiqueta negativa.

Una bona mesura per capgirar aquesta conducta ha estat la del Ministeri de Sanitat i Política Social, aprovant el Reial Decret 1856/2009, de 4 de desembre, de procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de discapacitat, i pel qual es modifica el Reial Decret 1971/1999, de 23 de desembre. En el nou decret s’estableix que als textos normatius se substituiran els termes de “minusvàlids” i “persones amb minusvalidesa” pel de “persones amb discapacitat”, així com la substitució de “minusvalidesa” per “discapacitat”.

El paper dels mitjans de comunicació a l’hora de normalitzar aquesta terminologia i acabar amb aquest greuge és fonamental, ja que en definitiva són els que creen tendències i opinió. Per tant les i els professionals d’aquests mitjans haurien d’aprendre a parlar i escriure amb propietat de les persones amb discapacitat, rebutjant termes pejoratius o obsolets com, en general, segueixen fent.

Esperem que la societat, les ciutadanes i ciutadans, tinguem la sensibilitat i la capacitat d'anar eradicant aquests mots del nostre vocabulari i fem sentir la nostra repulsa quan els escoltem o els llegim en els mitjans de comunicació. Perquè només així aconseguirem que s'adonen del dany que ens causen a les persones afectades.

Mar Dalmau Caselles / Cèsar Gimeno i Nebot
(publicat al núm. 107 de VOX UJI. Septembre 2010)